Ett levande dyk in i världen av det maldiviska köket på Milaidhoo Resort.

Ett levande dyk in i världen av det maldiviska köket på Milaidhoo Resort.

En unik gastronomisk resa erbjuds av Ba'theli - den enda restaurangen i världen vars meny är inspirerad av den legendariska handelsrutten från Indien till Medelhavet - Spice Route. Namnet på restaurangen "Ba'teli" kommer från det maldiviska språket dhivehi och betyder en speciell lastfartyg som traditionellt användes för att transportera kryddor. När folk reste mellan öarna på ba'teli-båtar handlade de inte bara, utan spred också kunskap om avlägsna länder, traditioner och kök längs den förgrenade Spice Route.

Ett levande dyk in i världen av det maldiviska köket på Milaidhoo Resort.

Maldiverna, som var en av mellanstationerna för köpmännen som reste från Indien och Indonesien mot Afrika och Arabien, snabbt fick bekantskap med skatterna från kryddornas värld, såsom kanel, kardemumma, gurkmeja, nejlika, ingefära och peppar. Ännu idag återupplivar våra enastående kockar traditionerna från den tiden på en av öarna i Baa-atollen, där Ba'theli har sitt läge.

Och externt motsvarar restaurangen sitt namn: den verkar vara uppbyggd av tre träbåtar som gungar på turkosvågorna, var och en är ett separat rum. Den första båten är en loung-bar, där det är trevligt att ta en aperitif och njuta av solnedgången. I den andra finns köket - utan tvekan, huvudrummet där all magi sker. Den tredje båten är restaurangens huvudsakliga utrymme, där besökare inte bara kommer för maten, utan också för den oförlikneliga atmosfären som betonas av en stjärnklar himmel.

Ett levande dyk in i världen av det maldiviska köket på Milaidhoo Resort.

Gastronomiska resan börjar i loungen med den signaturfräscha drinken Parrot Fashion, gjord på mörk rom, en droppe bitters och grapefruktolja med en speciell blandning av fem kryddor. En färgstark solnedgång, vågornas brus och aptitretare från lokala ingredienser är det perfekta komplementet till denna utsökta drink.

Och nu är det dags att flytta direkt till restaurangen. Här erbjuds gästerna tre olika alternativ att välja mellan. I provsmakningsmenyn ingår fem moderna maldiviska rätter, var och en är en inkarnation av arkipelagens kulturella arv, kryddad med en överraskning från chefen, eftersom han varje dag lagar något nytt och aldrig upprepar sig.

I à la carte-menyn presenteras en modern tolkning av traditionella maldiviska smaker i form av olika varianter av mezze, soppor och sallader. Och till sist, en meny inspirerad av Spice Route, där rätter som indonesisk rindang av nötkött, indisk tikka biryani och sydafrikansk nyama choma presenteras - alla med en touch av maldivisk charm.

På Ba'theli kan man lätt glömma vilket år det är och nästan resa tillbaka nästan 5000 år, till den tiden då Maldiverna inte var en av planetens mest populära semesterorter, utan en viktig handelsstad. Sätt dig bekvämt vid ditt bord på båten - vi seglar iväg!

Ett levande dyk in i världen av det maldiviska köket på Milaidhoo Resort.

Om MILAIDHOO MALDIVES

Milaidhoo Island Maldiverna - är en liten ö-resort, vars karakteristiska drag är engagemanget för lokala traditioner. 50 moderna villor med pool, designade av en lokal arkitekt i traditionell maldivisk stil, har allt som behövs för en oförglömlig semester. Varje gäst har också en personlig assistent för att uppfylla alla önskemål. Bland underhållningen finns olika vattensporter, yoga vid soluppgången och snorkling på korallrev av enastående skönhet.

Milaidhoos särskilda stolthet är maten: här finns tre världsklassrestauranger, inklusive Ba'theli, som är byggd i form av tre traditionella maldiviska båtar. Menyn på denna restaurang är baserad på traditionella maldiviska rätter, och många recept härstammar från Spice Route-erans hav.

Milaidhoo - en riktig maldivisk resort där ordet "lyx" får nya nyanser. Fantastisk natur, enastående mat och romantisk atmosfär: delfinsafaris i solnedgången och picknickar på avskilda sandstränder... Alla önskningar uppfylls på denna fantastiska plats!

Välj ditt språk

Välj din valuta

I tillämpliga fall kommer priserna att konverteras till och visas i den valuta du väljer. Valutan du betalar i kan variera beroende på din bokning, och en serviceavgift kan också tillkomma.